Skip to main content

Hoe is het gesteld met de mentale gezondheid van Nederland?

Damiaan Denys is filosoof en hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC. Hij treedt regelmatig op in het theater, en is tijdens de coronacrisis een graag geziene gast aan talkshowtafels waar hij een inkijkje geeft in het mentale welbevinden van Nederland. In 2020 verscheen zijn boek Het tekort van het teveel – de paradox van mentale zorg.

In zijn keynote stelt Denys een confronterende vraag: schieten we niet door met onze aandacht voor mentaal welzijn? Natuurlijk is het belangrijk dat mentaal welbevinden in bedrijven op de agenda staat. Zo worden problemen gesignaleerd en wordt uitval voorkomen. Aan de andere kant treedt er wat betreft mentaal welzijn ook weer prestatiedruk op: het beste uit jezelf moeten halen en elkaar de ogen uitsteken met zingeving en spiritualiteit. Zo wordt mentaal welzijn juist een statussymbool – onderdeel van de rat race.

Denys: “Hoe paradoxaal het ook moge klinken: mentaal welzijn gaat niet over jezelf altijd moeten verbeteren, maar juist om het accepteren van je onvolmaaktheden en het aanvaarden van je lijden”. Hoe je dat doet, dat vertelt Denys in zijn keynote.

Damiaan Denys (1965) is toonaangevend psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur. De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Hij ontwikkelde een methode voor diepe hersenstimulatie om dwanggedachten de baas te worden. In 2016 verscheen zijn boek Angstparadox waarin hij bepleit: ‘Als er één woord is dat de essentie vervat van de wereld waarin we nu leven, van wat ons leidt en belemmert, dan is het angst.’ Denys schreef en speelde theatermonologen waaronder Van angst naar vrijheid (2016), ‘over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur’.

De keynote zal de vorm hebben van een college tour. Tijdens de keynote kun je als deelnemer vragen stellen en er zal voldoende ruimte zijn voor interactie met het publiek.

Duur: 60 minuten
Door: Damiaan Denys, Universiteit van Amsterdam

 

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.