Skip to main content

De kracht van positieve gezondheid

Machteld Huber is voormalig huisarts en grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, waarvoor ze verschillende onderscheidingen ontving en wat nu op hoog tempo omarmd wordt door de Nederlandse zorg en andere sectoren.

In haar werk en ook in deze keynote staan vitale vragen centraal zoals: Hoe houden we de zorg van goede kwaliteit? Wat kunnen we doen om de oplopende zorgkosten te voorkomen? En hoe houden we werkplekken gezond?

Maar wat is gezondheid? Dat is toch hetgene dat je niet hebt als je ziek bent? Fout, zegt Machteld Huber. Zij besteedde de afgelopen 30 jaar aan de vraag wat gezondheid nou eigenlijk echt is. Want de definitie van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) impliceert volgens haar dat gezond zijn een onbereikbare toestand is.

Uit haar zoektocht ontstond een andere omschrijving van gezondheid: Positieve Gezondheid. Deze benadering reikt veel verder dan alleen het medische aspect. En daarmee hoopt Machteld het systeem te veranderen. 

Sluit je aan bij deze avond met Machteld Huber waar we deze en nog veel meer vragen gaan beantwoorden. Een avond over veerkracht, zingeving en een bredere kijk op onszelf als mens.

Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Zij is van oorsprong huisarts en deed onderzoek aan het Louis Bolk Instituut. Ze ontwikkelde, samen met de Gezondheidsraad en ZonMw een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie. Vervolgens onderzocht zij het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. Voor haar werk aan ‘gezondheid’ ontving zij in 2012 een ZonMw Parel. In 2015 richtte zij het Institute for Positive Health op, waarvan zij tot augustus 2019 directeur was. Inmiddels neemt Positieve Gezondheid in Nederland, maar ook in het buitenland, een grote vlucht.

Tijdens deze keynote is er ruimte voor interactie met Machteld en krijg je de kans jouw vragen aan haar te stellen.

Duur: 60 minuten
Door: Machteld Huber, Arts en Onderzoeker, Institute for Positive Health

 

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.