Skip to main content

Hoe we een Post-COVID Stress Syndroom kunnen voorkomen.

Elke Van Hoof combineert een unieke interesse in arbeidsgerelateerde klinische psychologie en chronische medische aandoeningen. Ze is in de Benelux een veelgevraagd expert en vertaalt haar academische bevindingen naar waardevolle innovaties met Ally Institute en Huis voor Veerkracht.

De coronapandemie komt in ons land langzaam tot een eind. We stappen geleidelijk uit de langdurige lockdown en keren terug naar het échte normaal. Toch zullen heel wat mensen nog een tijd lang in ‘mentale lockdown’ blijven zitten. Elke van Hoof, professor en klinisch psycholoog, vermoedt dat minstens 50% procent van de wereldbevolking als gevolg van de coronacrisis last gaat krijgen van PTSS (Posttraumatische Stress-stoornis). Vrouwen, jonge ouders met kinderen, mensen met een klein sociaal netwerk en ouderen zullen daar volgens van Hoof vooral het slachtoffer van zijn.

Wat zijn de signalen waarop we moeten letten, bij onszelf maar ook om ons heen thuis en op het werk? Hoe herken je opgestapelde en traumatische stress na de coronacrisis? En wat kunnen we voor zowel onszelf als voor anderen doen om deze stress zo constructief mogelijk om te zetten naar hernieuwde veerkracht en vitaliteit?

Van Hoof deelt inzichten en praktische handvatten in deze workshop waarmee ‘mensen leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor stress en vaardigheden aanleren waarmee ze, wanneer ze de eerste alarmsignalen van stress krijgen, het zelf kunnen terugdraaien. Zodat ze zich niet vastrijden.’

Prof. Dr. Elke Van Hoof (1976) is klinisch psycholoog en professor Gezondheids- en Medische Psychologie en eerstelijnspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar interesse ligt in het bijzonder bij de arbeidsgerelateerde klinische psychologie en chronische medische aandoeningen, met een focus op onderwerpen als stress, burn-out en veerkracht. Toen ze halverwege de dertig was, kwam Elke Van Hoof er achter dat ze zelf leed aan toxische stress. Sindsdien heeft Van Hoof een bijzondere interesse voor het fenomeen ontwikkeld en wil ze haar kennis over dit onderwerp graag met de wereld delen. Haar blog en andere publicaties zijn te vinden op elkevanhoof.com.

Duur: 60 minuten
Door: Prof. Dr. Elke van Hoof, Klinisch psycholoog en professor Gezondheids- en Medische Psychologie, Vrije Universiteit Brussel

 

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.