Skip to main content

Interview Damiaan Denys

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewt Damiaan Denys, Psychiater & Filosoof aan de Universiteit van Amsterdam en één van onze sprekers op de Nationale Conferentie Vitaliteit. Daniel vroeg hem om een tipje van de sluier over zijn presentatie “Hoe is het gesteld met de mentale gezondheid van Nederland?” op te lichten.


Een van de belangrijkste punten die ik zal aanraken is ons idee over autonomie. We zijn in het westen enorm gefocust op autonomie, op onszelf verwerkelijken. Ik heb de indruk dat die taak voor veel mensen heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk is omdat de eisen die we onszelf stellen te hoog zijn. De vraag is of we dan niet niet naar een andere manier van autonomie moeten gaan kijken. Een manier die niet zozeer gebaseerd is op individualisme, maar meer op rationeel denken en wederzijdse afhankelijkheid van elkaar, meer gericht op wat goed is voor ons in plaats van voor mij alleen.

De maatschappij is nu zo ingericht dat wij autonomie interpreteren als een individualistisch ideaal. Als iemand in Nederland of het Westen geboren word dan krijgt hij impliciet de opdracht mee om zich volledig te verwerkelijken, om succesvol te worden in de een of de andere zin. We geven daarbij een opdracht aan de mensen mee die niet al te gemakkelijk is. We merken nu door onder andere de Corona crisis dat dit model niet effectief is, dan merk je dat de individualistische manier van denken meer schade brengt dan voordeel oplevert. Misschien is het dus tijd om afstand te nemen van deze manier van denken.

Een samenhangend punt is dat het me verbaasde dat rijke landen als Nederland en overkoepelend heel Europa de Corona pandemie niet goed kunnen aanpakken. Als je het WHO rapport leest over Corona blijkt dat er stapels fouten gemaakt zijn. Het lijkt erop dat dit veel te wijten is aan de emotionele manier waarop er mee omgegaan word. Veel beslissingen worden gemaakt vanuit angst, boosheid en onmacht. Hoe komt dat nou eigenlijk? Waarom zijn wij zo boos en bang voor die Corona crisis? Er was voor mij maar 1 antwoord; We zijn bang om onze autonomie te verliezen.


Wij zijn erg benieuwd naar de keynote van Damiaan, op 1 november om 17:30. Lees hier meer over zijn talk.

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.