Skip to main content

Interview Machteld Huber

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewt Machteld Huber, Arts en Onderzoeker aan het Institute for Positive Health en één van onze sprekers op de Nationale Conferentie Vitaliteit. Daniel vroeg haar om een tipje van de sluier over haar presentatie “De kracht van Positieve Gezondheid” op te lichten.


In mijn talk heb ik het niet alleen over werkend Nederland, maar over alle mensen. Ook over mensen die ziek zijn en jongere generaties. Je moet het zien in het perspectief dat ik huisarts was. Door eigen ervaring met ziekte heb ik de conclusie getrokken dat we heel goed weten wat ziekte is, maar de gebieden van herstel, preventie en omgaan met ziekte zijn volledig onderontwikkeld. Zelf ben ik zowel medisch geschoold als ervaringsdeskundige als patiënt. Dat heeft mij ertoe gebracht om te proberen een paradigmaverandering in de benadering van zorg en gezondheid teweeg te brengen. Dus van negatieve gezondheid:  afwezigheid van ziekte, naar positieve gezondheid: veerkrachtig en vitaal zijn en weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je ziek word. De nieuwe jonge generatie zou op school al kunnen leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en daarmee behalve gezond ook gelukkig worden. Gezond en gelukkig gaan hand in hand, wat mij betreft.

Concreet zie ik dat er van de 100 miljard in de zorg maar 2,5% naar preventie gaat, de rest naar behandeling van ziekten. Terwijl we ten minste 50% en waarschijnlijk veel meer van de chronische ziekten kunnen voorkomen door een andere leefstijl. De kosten moeten volkomen anders geïnvesteerd worden. In plaats van iedereen eerst ziek te laten worden en dan supergoed te behandelen, moeten we veel meer zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten, gelukkig zijn en daardoor niet of minder snel ziek worden. Dit kunnen we dus al heel jong leren op een natuurlijke manier, verbindingen herstellen tussen mens en natuur, mensen en hun eten, mensen onderling.


Wij zijn erg benieuwd naar de keynote van Machteld, op 3 november om 20:00. Lees hier meer over haar talk.

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.