Skip to main content

Interview Marc-Peter Pijper

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewt Marc-Peter Pijper, Zelforganisatie Coach bij Viisi Hypotheken en één van onze sprekers op de Nationale Conferentie Vitaliteit. Daniel vroeg hem om een tipje van de sluier over zijn presentatie “People First” op te lichten.


Waarom heb je gekozen voor de titel “People first”?

Omdat het daar altijd mee begint. Bij Viisi hanteren we altijd een duidelijke piramide van stakeholders: Eerst onze eigen mensen, dan de klanten en als laatste de aandeelhouders De corona crisis is voor veel bedrijven die dit roepen een lakmoesproef geweest. Hebben ze hun mensen echt op de eerste plek gezet of doken ze in een paniekreactie in de excel-sheets om te kijken wat er te snijden viel? Natuurlijk konden sommige bedrijven ontslagen niet blijven vermijden, maar je zag ook bedrijven waarbij de piramide weer omgedraaid werd, dus waarbij de aandeelhoudersbelang weer eerst kwam en de eigen mensen als laatst.

Ook als het over vitaliteit gaat, zit People First bij ons in het DNA. Je ziet dat vitaliteitsprogramma’s, hoe goed bedoeld ook, eerder eerder symptoombestrijding zijn en voorbijgaan aan de onderliggende problemen in het systeem van de organisatie. Wij kijken altijd eerst naar het systeem, richten dat optimaal in en proberen daarmee die symptomen te voorkomen.

Op jullie website staat letterlijk; Werken bij Viisi moet bijdragen aan het welzijn van de medewerkers. Kun je kort uitleggen hoe jullie dat doen?

Als je het uitgangspunt hebt van “People First” moet je als eerste nadenken over waarom mensen überhaupt bij jouw bedrijf willen komen werken. Wat zoeken mensen nou eigenlijk in een baan? Daar loopt het bij veel bedrijven al mis; die denken in vacatures die ze hebben waarvoor mensen op auditie mogen komen, om vervolgens eenzijdig te bepalen of iemand past of niet. Wij draaien dat om. Wij kijken naar waarom mensen voor ons willen komen werken. In onze sollicitatieproces hebben we het in het eerste gesprek niet eens over de vakinhoud, maar alleen maar over onze cultuur en de persoon zelf. We vragen aan sollicitanten of ze zich juist niet willen voorbereiden, omdat je alleen dan écht jezelf kunt zijn. Eerst gaat het dus over de persoon, het ‘wat’ komt later wel. Dus People First begint al bij de sollicitatie.

Werknemers zijn vaak op zoek naar een vorm van autonomie, verbinding met het werk en de cultuur en ook een stukje ontwikkelingsperspectief. Hoe vaak stellen jullie jezelf de vraag hoe jullie aan die behoeftes kunnen voldoen?

Het gaat er vooral om hoe je als werkgever zoveel mogelijk obstakels uit de weg ruimt. Mensen kunnen zichzelf prima organiseren als ze zich niet aan managers hoeven te verantwoorden en er geen prestatiebonussen zijn die teamwork vaak alleen maar tegenwerken. En zo zijn er nog meer talloze andere obstakels. Als die weg zijn, hoef je als werkgever alleen nog een faciliterende rol te spelen.

Zijn er in de huidige situatie (Corona, thuiswerken etc.) uitdagingen die jullie hebben in het voortzetten van de vitale, purpose-volle People First organisatie die jullie zijn?

Voor Corona waren wij al een volledig transparant bedrijf, wat betekent dat alle informatie intern openbaar is. Hierdoor, en doordat wij met zelforganisatie werken was het voor ons relatief eenvoudig om op afstand van elkaar te gaan werken. Alle data was al online inzichtelijk en de teams waren al autonoom. Dus er was geen laag van managers die opeens de controle kwijt was. Teams managen zichzelf en de mensen daarin bekleden autonome rollen waarin ze ook zelf de baas zijn, dus daar is niets aan veranderd. Nu we best veel mensen aannemen merken we dat we met name bij onboarding, waar het natuurlijk learning on the job is, echt wel weer uitkijken naar het samenwerken op kantoor.

We hebben in het hele terug-naar-kantoor verhaal met iedereen naar een flexibele oplossing gezocht. Mensen wilden elkaar heel graag weer zien, maar reistijd was wel een issue. Toen hebben we gezegd, wat nou als iedereen lopend of op de fiets naar kantoor zou kunnen? Waar moeten we dan nog kantoren openen? Hierop hebben we dus 3 nieuwe kantoren geopend en nu kan iedereen op de fiets of lopend naar kantoor komen. Dus wel collega’s ontmoeten, maar wel lopend of op de fiets.

Kun je in een paar zinnen vertellen wie jij bent en wat jouw rol binnen Viisi is?

Ik ben 6 jaar geleden als klant binnen komen lopen omdat ik een financiering voor mijn nieuwe woning nodig had. Tijdens dat traject merkte ik de enorme toewijding en kwaliteit van het team. Ik ben me verder gaan verdiepen in Viisi en kwam in gesprek met 1 van de oprichters er achter dat zij zelforganisatie (middels Holacracy) gingen implementeren. Ik wilde helemaal niet meer voor een baas werken, maar hoe meer ik over Holacracy las, hoe interessanter Viisi als werkplek werd. . Autonoom werken in een bedrijf dat de financiële sector wilde opschudden, dat leek me wel wat.. Nu is het 6 jaar later en heb ik veel rollen bekleed binnen Viisi. Van growth-marketing naar rollen die hebben te maken met de implementatie van zelf-organisatie. We vertellen daar veel over in podcasts, interviews en congressen. Ook geven we regelmatig gastcolleges aan hogescholen en universiteiten, omdat we voelen dat dat onderdeel is van onze purpose. Dat doe ik met heel veel plezier.

Wat kunnen wij verwachten van jouw presentatie op 1 november?

Ik hoop een beetje een spiegel te kunnen voorhouden. Je wordt in veel dingen opgevoed alsof ze normaal zijn, maar wij vinden veel dingen helemaal niet normaal. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe bedrijven georganiseerd zijn, hoe mensen met elkaar omgaan en hoe er beslissingen worden genomen die eigenlijk niet kunnen. We moeten onszelf vaker de vraag stellen; “Waarom vind ik dit eigenlijk normaal?”. En wat zou je doen als je een blanco canvas zou hebben? Ik hoop mensen daarmee aan te zetten tot kijken binnen hun eigen systeem, teams en organisatie. Je kunt allerlei vitaliteitsprogramma’s opzetten, maar als het systeem in de basis niet goed geregeld is, dan is het dweilen met de kraan open.


Wij zijn erg benieuwd naar de workshop van Marc-Peter, op 1 november om 20:00. Lees hier meer over zijn talk.

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.