Skip to main content

Interview Mark Siegenbeek van Heukelom

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewt Mark Siegenbeek van Heukelom, Management- en leiderschapscoach bij The Startup Of Dreams en één van onze sprekers op de Nationale Conferentie Vitaliteit. Daniel vroeg hem om een tipje van de sluier over zijn workshop “Duurzaam Leiderschap” op te lichten.


Wat is Duurzaam leiderschap volgens jou?

Wat ik bedoel met duurzaam leiderschap is eigenlijk duurzaamheids leiderschap. Dus een leider die beslissingen neemt en een visie heeft op de lange termijn. Dat je dus niet dit kwartaal winst maakt en daarna een probleem hebt. Dat je niet dit jaar je arbeidskrachten uitwringt om er zoveel mogelijk productie uit te krijgen en dan volgend jaar een probleem hebt. De definitie van duurzaamheid is het voorzien in je behoefte op een manier waarop de volgende generatie ook nog in hun behoeften kunnen voorzien. Een echte goeie duurzame leider kijkt een aantal generaties verder.

Als ik het platsla zijn er 2 typen leiders, de good guys en de bad guys.

In het huidige systeem komt er soms een bepaald type mens bovendrijven als leider. Dat is de mens die het hardst kan knokken, niet zo veel slaap nodig heeft, het meest over lijken kan gaan en vaak psychopathische trekjes met machiavelliaanse neigingen heeft. Uit onderzoek zie je dat onder de normale populatie zo’n 1 op de 100 psychopathische trekjes heeft. Onder CEO’s is dat 1 op de 5. Dit is natuurlijk een wat donker beeld van de gemiddelde leider, en we komen zo ook nog op de good guys, maar dit speelt allemaal wel mee. Deze mensen hebben van nature een hoge basis energie, hebben niet zoveel slaap nodig en kunnen hard werken zonder veel te hoeven ontspannen. Het is voor deze mensen ook heel raar om bezig te zijn met jezelf vitaal te houden. Dat hoeven zij niet actief te doen, dat gebeurt vanzelf. Het zijn ook niet perse de meest empathische mensen die zich goed in een ander kunnen verplaatsen en zien dat vitaliteit en gezondheid voor andere mensen wel belangrijk is, laat staan dat ze er een beleid op maken en actief mee bezig zijn hoe dat gerealiseerd kan worden.

Je zou nu kunnen zeggen dat deze leiders het stukje duurzaam leiderschap niet begrijpen, maar dat hangt ook samen met het systeem zoals we dat samen hebben opgetuigd. Om daar een voorbeeld van te geven maak ik even een uitstapje naar de duurzaamheids-wereld. Recent is de CEO van Danone, Emmanuel Faber, uit zijn functie ontheven. Faber had het allerbeste voor met de wereld, zijn werknemers, de volgende generaties en hij had daar vol op ingezet. Er was een heel klein groepje activistische aandeelhouders die zeiden dat er te weinig winst werd gemaakt en hebben hierom Faber uit zijn functie ontheven. Dat geeft dus aan dat als een leider de juiste dingen doet op het gebied van duurzaamheid, dat niet perse wil zeggen dat het de goede kant opgaat met het bedrijf. Er zijn altijd nog andere stakeholders met macht die daar ook iets van vinden. Voor de aandeelhouder die elk kwartaal prachtige cijfers wilt zien heeft Faber simpelweg ondergepresteerd en zij zagen hierin dus een reden om hem uit zijn functie te zetten. Om hier een goede balans in te vinden zullen zowel de duurzame visionair als de aandeelhouders iets moeten inleveren. De CEO zal beter op zijn cijfers moeten letten en zorgen dat er ook winst gemaakt word, en de aandeelhouders moeten ook gaan wennen aan het idee van duurzaamheid en begrijpen dat de winst op lange termijn veel stabieler en hoger zal zijn, niet perse op korte termijn of het volgende kwartaal al.

Je hebt het in je boek over verschillende aspecten van leiderschap, hier ga je in je talk ook verder op in. Kun je hier iets meer over vertellen?

Laten we persoonlijk leiderschap als voorbeeld nemen. Ik zie dat er in de maatschappij, als het over ecologische duurzaamheid gaat, een soort van verantwoordelijkheids-verstoppertje gespeeld word. De burgers zeggen dat de overheid het moet oplossen. De overheid zegt dat ze er niets aan kunnen doen omdat het vestigingsklimaat dan te slecht word en de bedrijven weggaan. De bedrijven zeggen dat ze producten maken binnen de wetten van de overheid en de klanten die het kopen zelf moeten weten wat ze ermee doen. Iedereen verschuilt zich achter elkaar en niemand doet wat. In het bedrijfsleven kom ik dat als leiderschapstrainer ook vaak tegen. Met welke laag ik ook train in de organisatie, het ligt altijd aan de mensen erboven die de verkeerde randvoorwaarden stellen en de mensen eronder die het verkeerd uitvoeren. Stephen Covey vertelde vaak in zijn speeches over persoonlijk leiderschap en verantwoordelijkheid en hoe je echt leiderschap toont. Dan deed hij even een korte intermezzo en vroeg aan het publiek wie er het idee had dat zijn of haar leidinggevenden dit zouden moeten horen. Lacherig gingen er dan heel veel handen omhoog, waarop Stephen zei: “En dat is dus het probleem, dan blijf je het buiten jezelf leggen. Dus wat kun JIJ doen?”.

Hoe kom jij zo gepassioneerd over dit onderwerp?

Ik ben van origine ingenieur, dus ik wil weten hoe dingen werken. En ik ben het nog interessanter gaan vinden hoe mensen werken. Feike Sijbesma, oud CEO van DSM, zei ooit: “Als mijn zoon straks 20 is, gaat hij vragen stellen. Dan stelt hij vragen als ‘Pap, wat heb jij eigenlijk gedaan toen de wereld naar de knoppen ging? Jij had een machtige positie’. En dan wil ik mezelf in de spiegel kunnen aankijken en een goed antwoord geven naar mijn zoon”. Dat vond ik super inspirerend. Toen ik wist dat ik vader van een zoon zou worden besefte ik dat hij mij ook vragen zou gaan stellen. Dat was voor mij de reden om vanuit mijn professie rondom leiderschap me meer met duurzaamheid bezig te gaan houden. Ik ben altijd wel milieubewust geweest en heb altijd veel dingen vanuit consumentenactivisme gedaan. Ik eet veganistisch, ik gebruik wasbare luiers bij mijn kind, probeer maximaal 1x per jaar te vliegen. Maar ik kwam er dus ook achter bij het werken met directeuren dat wat ik doe allemaal druppels op een hete plaat zijn. Directeuren kunnen aan knoppen draaien in een organisatie zoals wagenparken elektrificeren, sustainable development goals opzetten en daar stappen op nemen. Dat schiet op! Ik wil dus kijken wat ik kan doen om leiders in die positie te helpen stappen richting duurzaamheid te zetten. Ik wil niet dat mijn zoon straks 50 is en aan mij vraagt waarom ik hem op deze overhitte, overprikkelde en gepolariseerde wereld heb gezet.


Wij zijn erg benieuwd naar de workshop van Mark, op 6 november om 16:30. Lees hier meer over zijn talk.

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.