Skip to main content
Nienke Wijnants

Interview Nienke Wijnants

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewt Nienke Wijnants, Psycholoog en loopbaanadviseur aan de Harvard University en één van onze sprekers op de Nationale Conferentie Vitaliteit. Daniel vroeg haar om een tipje van de sluier over haar presentatie “De kracht van positieve gezondheid” op te lichten.Drie optredens met als topic Vitaliteit deze maand! Why?

Ik denk dat dit meerdere oorzaken heeft. Om te beginnen, heel concreet: corona. Door de pandemie, en dan met name als gevolg van veel van de maatregelen, is onze ‘vitaliteit’, zowel fysiek als mentaal ernstig onder druk komen te staan. Je ziet dat veel organisaties nu, terecht, zo snel mogelijk een inhaalslag willen maken op dit gebied.
Daarnaast denk ik dat het thema vitaliteit gelukkig de laatste jaren al steeds ‘populairder’ werd. Het is van een zweverig, of ‘verwend’ onderwerp verworden tot een gangbaar thema wat nu in steeds meer organisaties, ook weer volledig terecht, de juiste aandacht krijgt.

Welke trends zie jij als het gaat om vitaliteit?
Dat ik eindelijk bij veel meer bedrijven, organisaties en instellingen hardop mag zeggen wat ik stiekem toch altijd al deed, namelijk dat het ervaren van zin en betekenis een essentieel onderdeel is van ‘vitaliteit’. Ik leurde al sinds 2012 met ‘existentiële twijfel’ als belangrijkste veroorzaker van allerlei mentale klachten, maar daar moest je destijds bij veel organisaties echt niet mee aankomen. Te vaag, te zweverig, te diep, te moeilijk. Via de toegankelijke Amerikaanse term ‘purpose’, krijgt het onderwerp zingeving eindelijk de aandacht binnen het thema vitaliteit, die het verdient.

Wat kunnen we van jouw talk verwachten?
Op een hele onverwachte manier is uit mijn wetenschappelijk onderzoek onder ruim 2000 jonge hogeropgeleiden, uiteindelijk het belang van zingeving voor vitaliteit gebleken. Hoe dat precies zit ga ik nu natuurlijk nog niet verklappen! Maar het heeft mij destijds in elk geval de ogen geopend en sindsdien ben ik echt ‘op een missie’ om existentiële vragen weer terug te brengen in het werk én leven van mensen. In mijn talk laat ik die bijzondere uitkomsten uit mijn onderzoek natuurlijk zien, wat de implicaties daarvan zijn én wat we daar, naar mijn idee, mee moeten.


 

Wij zijn erg benieuwd naar de keynote van Nienke, op 3 november om 17:30. Lees hier meer over haar talk.

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.