Skip to main content

Geven maakt gezond

Gezondheid is meer dan ‘de afwezigheid van ziekte’. Dat stelden de bedenkers van de WHO-definitie in 1948 al vast. Maar wat dat ‘meer’ was, werd minder duidelijk. Isabelle Rijsterborgh (MSc) is afgestudeerd in Global Health en Healthcare Policy, Innovation and Management (HPIM) aan de Universiteit van Maastricht. Voor haar master HPIM deed ze in 2016 onderzoek bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het veranderende concept van gezondheid tussen 1993 en 2014.

‘Nederland is ziek’, stelde premier Lubbers aan het begin van de jaren negentig. Met deze gevleugelde woorden verwees hij naar de enorme toename van chronische zieken. Jaren later werd door het RIVM een ietwat paradoxale conclusie getrokken: Nederlanders worden zieker én gezonder tegelijkertijd. Hoewel de cijfers van het aantal mensen met een (of meerdere) chronische ziekten toenam, voelde een groot deel van deze groep zich helemaal niet ziek. Men voelde zich gelukkig.

Tegenwoordig leven we in een (social media) tijdperk waarin het leven vooral leuk en maakbaar moet zijn. En waarbij ons geluk afhangt van het aantal digitale likes dat we van anderen krijgen. Dat is een ziekte van deze tijd. In deze  individualistische maatschappij, waar autonomie en eigen succes centraal staan, is het ‘wij’ gevoel steeds verder vervaagd. Dit terwijl geluk vanzelf volgt als er focus zou  liggen op samen zijn. Geven aan en iets doen voor anderen zorgt voor geluk. Dit kan bijvoorbeeld al een simpele glimlach zijn.

We lijden massaal aan burnouts en depressies door de continue drang om gelukkig te zijn en het gebrek aan échte verbinding, beargumenteert Isabelle Rijsterborgh, specialist wellbeing en equity, diversity & inclusion bij Randstad Groep Nederland (RGN).

RGN begeleidt dagelijks mensen en organisaties op de arbeidsmarkt. Daar kunnen onze medewerkers alleen succesvol in zijn door plezier te hebben in wat ze doen, zichzelf te zijn en blijvend mee te bewegen met de continu veranderende omgeving. In haar NEV talk geeft Isabelle jou een inkijkje hoe deze 35.000 medewerkers dat wereldwijd doen. En hoe zij er samen zo voor zorgen dat zij hun beste zelf zijn en impact maken in het (werk)leven van 500 miljoen mensen.

Duur: 30 minuten
Door: Isabelle Rijsterborgh (MSc)

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.