De paradox van geluk en gezondheid

Gelukkig zijn is niet wat je denkt.

Wie is Damiaan Denys?
Damiaan Denys (1965) is toonaangevend psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur. De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Hij ontwikkelde een methode voor diepe hersenstimulatie om dwanggedachten de baas te worden.

In 2016 verscheen zijn boek Angstparadox waarin hij bepleit: ‘Als er één woord is dat de essentie vervat van de wereld waarin we nu leven, van wat ons leidt en belemmert, dan is het angst.’ Denys schreef en speelde theatermonologen waaronder Van angst naar vrijheid (2016), ‘over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur’.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel? 
Damiaan kan als geen ander de nuance brengen in onderwerpen als geluk, gezondheid en vitaliteit. Natuurlijk is het belangrijk dat welbevinden in op de agenda te zetten. Zo worden problemen gesignaleerd en wordt uitval voorkomen. Maar Damiaan waarschuwt om niet in de paradoxale werking van geluk en gezondheid te trappen. Zo kan het gek genoeg juist tot meer prestatiedruk leiden: het beste uit jezelf moeten halen en elkaar de ogen uitsteken met zingeving en spiritualiteit. Zo wordt welzijn juist een statussymbool.

Wat kun jij leren van dit programma onderdeel?
Damiaan zeg: “Hoe paradoxaal het ook moge klinken, mentaal welzijn gaat niet over jezelf altijd moeten verbeteren, maar juist om het accepteren van je onvolmaaktheden en het aanvaarden van je lijden”. Hoe je dat doet, dat vertelt Denys in zijn keynote. Je kan hierdoor straks met meer nuance het gesprek voeren in jouw organisatie of team als het gaat om (werk)geluk en je kan zo voorkomen dat de focus op gezondheid doorslaat of tot onbedoelde tegenreacties leidt onder medewerkers.

Bekijk andere programma onderdelen

Curatie, preventie, amplitie

Wie is Wilmar Schaufeli? Prof. dr. Wilmar Schaufeli is emeritus hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie in Utrecht en Leuven (België) en heeft een eigen organisatieadviespraktijk (www.3ihc.nl).

Lees verder