Laten we Descartes eren door zijn dogma te corrigeren

Het gevoel als brug tussen lichaam en geest.

Machteld Huber

Wie is Machteld Huber?
Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Zij is van oorsprong huisarts en deed onderzoek aan het Louis Bolk Instituut. Ze ontwikkelde, samen met de Gezondheidsraad en ZonMw een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie.

Vervolgens onderzocht zij het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. Voor haar werk aan ‘gezondheid’ ontving zij in 2012 een ZonMw Parel. In 2015 richtte zij het Institute for Positive Health op, waarvan zij tot augustus 2019 directeur was. Inmiddels neemt Positieve Gezondheid in Nederland, maar ook in het buitenland, een grote vlucht.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel? 
Machteld heeft een schat aan ervaringen en wat veel mensen niet weten is dat zij ooit haar kandidaat filosofie heeft gehaald. Waarom dat ertoe doet? Omdat we volgens Machteld tot hedendag nog worden gegijzeld door het dogma van Descartes: lichaam en geest blijven gescheiden. Ons denken over (mentale) gezondheid is er nog steeds van doortrokken.

In deze diepgaande keynote helpt Machteld dit dogma te corrigeren en tegelijkertijd onze kijk op welzijn, zorg en vitaliteit te provoceren. Een unieke kijk in de creatieve geest achter het paradigmatische gedachtegoed van Positieve Gezondheid.

Wat kun jij leren van dit programma onderdeel?
Dit onderdeel gaat je bovenal inspireren en anders laten kijken naar je eigen denkbeeld op het gebied van gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Machteld geeft je zowel een gevoel van trots als verantwoordelijkheid mee, hoe wij als vrijdenkende Nederlanders kunnen voorlopen en vernieuwen in het werken aan (mentale) gezondheid – binnen en buiten het werk.

Bekijk andere programma onderdelen

Afsluiting Dag 1

In deze afsluiting halen Bas & Daniel de oogst op van de eerste dag en geven daarbij samenvatting van de belangrijkste lessen van vandaag. Vanuit

Lees verder