Parallelsessie #2: De visie van ASML op vitaliteit en gezondheid.

Hoe stimuleer je in een hoog technische werkomgeving toch het belang van vitaal en gezond?

Wie is Heleen Wedzinga?
Heleen Wedzinga is Wellbeing Manager bij ASML. Daarvoor heeft zij lange tijd gewerkt voor Deloitte als HR manager. Vanuit die rol evenals persoonlijke interesse is zij zich steeds meer gaan verdiepen in het thema vitaliteit en wellbeing. Via de Wellbeing Community, waar zowel Deloitte als ASML onderdeel van is, is Heleen eind vorig jaar in contact gekomen met ASML en heeft ze de kans gekregen om over te stappen naar een volledige rol gericht op vitaliteit en wellbeing.

Heleen is zeer doelgericht en energiek, met een sterke overtuiging dat welzijn geïntegreerd moet en kan worden in het dagelijkse werk. Haar grootste uitdaging is om in een sterk groeiende organisatie, vitaliteit en wellbeing niet alleen te faciliteren in de uitvoering, maar ook de visie en strategie omtrent dit thema verder uit te werken.

Wie is Mariska Baauw?
Mariska Baauw werkt sinds 2009 bij ASML. Zij heeft een achtergrond in Technische Bedrijfskunde en in de Psychologie. In de loop van de jaren is ze steeds actiever geworden op het gebied van Well-being; ze is mindfulness trainer sinds 2013, interne coach sinds 2014 en geeft al jaren diverse workshops op het gebied van (mentaal) welzijn. Sinds begin dit jaar werkt ze als Well-being specialist bij HR.

Wat is er bijzonder aan dit programma onderdeel? 
Door de immense groei van ASML de afgelopen jaren, maar ook naar de toekomst toe, is het essentieel dat medewerkers fit en gezond aan het werk zijn en blijven. Vanuit die drijfveer staat vitaliteit en wellbeing hoog op de agenda en is er veel aandacht voor dit onderwerp door de gehele organisatie heen wat ook terugkomt in de values van ASML; Collaborate, Challenge en CARE.

ASML heeft een eigen Health & Wellbeing center gecreëerd op de Campus in Veldhoven waar medewerkers terecht kunnen voor mentale en fysieke health checks, fysiotherapie, ergonomie, afspraak met een psycholoog, indoor gym en een running track buiten waar je door middel van QR codes wordt begeleid bij het doen van oefeningen. Ook heeft ASML een actief well-being ambassador network verspreid over de gehele wereld en proberen we de kennis die onze eigen medewerkers al hebben over onderwerpen zoals coaching, voeding, mindfulness en andere topics gerelateerd aan vitaliteit en wellbeing zoveel mogelijk in te zetten.

Daarnaast is ASML onderdeel van het vitaliteitsplatform Brainport Eindhoven. In dit vitaliteitsplatform wordt ook aandacht besteed aan ontspanning, beweging, nachtrust, sociale omgeving, energiemanagement, voeding, passie en drijfveren. Dit gebeurt in samenwerking met andere bedrijven uit de Brainport en de voetbalclub PSV. Hiermee onderstrepen deze bedrijven het belang van een vitale regio waarin talent ontwikkeld en behouden wordt.

Naast het vitaliteitsplatform met de Brainport Eindhoven is ASML lid van de WellBeing Community. De community is opgericht met als doel de krachten van toonaangevende werkgevers te bundelen om een verdieping en versnelling te realiseren op wellbeing in organisaties. De community bestaat naast ASML uit organisaties als Deloitte, Friesland Campina, Defensie en ABN AMRO.

Wat kun jij leren van dit programma onderdeel?
Hoe stimuleer je in een hoog technische werkomgeving toch het belang van vitaliteit en gezondheid? En hoe bereik en overtuig je daarbij een zeer internationale groep medewerkers? Wil je hier meer weten over weten en alles horen over de werkwijze en het resultaat van ASML op het gebied van vitaliteit en wellbeing? Kom dan naar deze masterclass!

Bekijk andere programma onderdelen