Prof. dr. Arnold Bakker

Hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie

Erasmus Universiteit Rotterdam

Wist je dat?

Wie is Arnold Bakker?

Arnold Bakker is een internationaal bekende organisatiepsycholoog die regelmatig lezingen geeft voor beroepsgroepen, zakelijke doelgroepen en studenten. Samen met Evangelia Demerouti heeft hij de Job Demands – Resources (JD-R) theorie ontwikkeld – een van de meest geciteerde theorieën in de psychologie en managementliteratuur.

Bakker’s CV
Bakker staat sinds 2013 op de lijst van ‘Meest invloedrijke wetenschappelijke geesten’ van Thomson Reuters en is de meest geciteerde psycholoog van Nederland (#17 wereldwijd). Samen met zijn collega’s heeft hij vragenlijsten ontwikkeld voor de beoordeling van bevlogenheid, burn-out, flow, job crafting, intrapreneurship, speels werkontwerp, werkeisen-middelen, betekenisgeving, vrijetijdsbesteding, gebruik van sterke punten, stop- en startcontrole, emotionele intelligentie , en meer. Veel van deze instrumenten zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, Spaans en Chinees.

Als wetenschapper-beoefenaar heeft Bakker verschillende trainingsinterventies ontwikkeld, waaronder JD-R, job crafting, speels werkontwerp en zelf-nudging-interventies. Hij is oprichter van het Center of Excellence for Positive Organizational Psychology, met als missie het aanbieden van evidence-based positieve psychologische interventies aan organisaties over de hele wereld.

Werkdruk
Personeelstekorten, oplopende werkdruk, oplopend ziekteverzuim en steeds veranderende maatregelen. Een herkenbare situatie voor veel bedrijven. Het mogelijke gevolg: een oplopend aantal burn-outs bij medewerkers. In de eerste helft van 2021 had 21 procent van het verzuim in Nederland een stressgerelateerde oorzaak. Een gemiddelde burn-out duurt zes tot negen maanden en jaarlijks kost het verzuim door burn-out in Nederland zo’n 3,1 miljard euro. Wat is een burn-out eigenlijk? ‘Het is een verzameling van klachten die ontstaan door chronische stress,’ zegt Arnold Bakker. ‘Een belangrijk symptoom is het gevoel van niet meer kunnen, maar ook niet meer willen werken. Je bent burned out, opgebrand. Vaak gaat het gepaard met andere symptomen, zoals concentratieproblemen of fysieke klachten zoals maag· en darmklachten.’ ‘De oorzaak is een opeenstapeling van vermoeidheid, doordat iemand niet meer voldoende herstelt in de vrije tijd’, vervolgt hij. ‘Als bijvoorbeeld je functie-eisen of werkdruk te hoog zijn en je daar gedurende de werkdag veel stress van ervaart, laat je die stress ‘s avonds niet zomaar los. Als zo’n situatie langdurig aanhoudt, stapelt de vermoeidheid zich op en wordt het herstel steeds lastiger. Raken inspanning en herstel steeds verder uit balans, dan begint het lichaam op een gegeven moment te protesteren.’ Voor de persoon zelf is een burn-out heel ingrijpend. Maar ook voor de  werkgever heeft het nadelige gevolgen wanneer een werknemer langdurig uitvalt. 

Genoeg reden om te onderzoeken hoe burn-out  en hoge werkdruk voorkomen kan worden. ‘De oplossingen liggen voor het oprapen’ stelt Bakker. Hij spreekt erover tijdens zijn keynote op de conferentie.

Publicaties van Arnold

Fotogalerij

Bekijk andere sprekers