Prof. dr. Christiaan Vinkers

Psychiater en hoogleraar

Amsterdam UMC & Zorginstituut NL

Wist je dat?

Wie is Christiaan Vinkers?

Christiaan Vinkers is een Nederlandse psychiater en wetenschapper. Hij staat bekend om zijn bijdragen aan het veld van de psychiatrie en neurowetenschappen. Hij voltooide zijn medische opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich daarna in de psychiatrie. Hij behaalde zijn doctoraat in de geneeskunde aan dezelfde universiteit.

Carrière
Zijn professionele carrière omvatte posities aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht, waar hij zich toelegde op onderzoek en klinische praktijk in de psychiatrie. Zijn onderzoek richtte zich voornamelijk op stress, angststoornissen en de complexe relatie tussen geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Erkenning
Christiaan Vinkers werd erkend als een autoriteit op het gebied van stressonderzoek, waarbij hij de effecten van stress op het menselijk brein bestudeerde en mogelijke behandelingsopties voor stressgerelateerde aandoeningen onderzocht.

Zijn wetenschappelijke bijdragen hebben bijgedragen aan een dieper begrip van psychische gezondheid en hebben implicaties voor de behandeling van aandoeningen zoals angst en depressie.

Publicaties van Christiaan

In de ban van Burn Out

Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. 

Hoe zit het nu echt met antidepressiva

Ruim een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Hoe heeft het zover kunnen komen? Staat onze psychische gezondheid onder druk door de alsmaar toenemende stress? In Hoe zit het nu echt met antidepressiva proberen psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis het echte verhaal boven tafel te krijgen

Even slikken

Hoewel er sprake lijkt te zijn van een depressie-epidemie, heerst er een groot taboe op het gebruik van medicatie hiervoor.
In Even slikken gaan psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis in op de geschiedenis van depressie.

Fotogalerij

Bekijk andere sprekers