Prof. dr. Tinka van Vuuren

Bijzonder Hoogleraar Vitaliteitsmanagement

Open Universiteit & Loyalis

Wist je dat?

Wie is Tinka van Vuuren?

Tinka van Vuuren (1959) staat met één been in de wetenschap en één been in de praktijk. Ze is sinds 2010 bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland en werkt daarnaast, sinds 2006, als senior consultant bij Loyalis, een merk van a.s.r. en adviseert werkgevers over personeelsbeleid. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, zo luidde de titel van haar oratie in 2011 waarin ze het belang van vitaliteitsmanagement uit de doeken doet. Zij is arbeids- en organisatiepsycholoog en gepromoveerd op de gevolgen van ontslagdreiging voor werknemers.

Vitaliteitsmanagement
Tinka van Vuuren: “Wat kan je als organisatie en als medewerker doen om gezond, productief en met plezier aan het werk te blijven? Dat is waar vitaiteitsmanagement over gaat. Voor mij betekent vitaal zijn ook dat mensen vol energie en levenslust zijn. Daarvoor is meer nodig dan een goede leefstijl. Dat gaat ook over een goede werkomgeving, waar mensen zich gewaardeerd en intrinsiek gemotiveerd voelen en waar goede werkomstandigheden zijn en ontwikkelmogelijkheden.

Dat laatste ontbreekt vaak bij werknemers met een lage sociaaleconomische positie. In combinatie met een slechtere leefstijl leidt dit al snel tot gezondheidsverschillen. De werkomgeving aanpakken is dus een goede ingang. Veel gezondheidsprogramma’s sturen vooral op gedragsverandering via bewustwording, maar dat is eigenlijk een heel lastige route. Als je de werk- of leefomgeving zo aanpast dat mensen (bijna) niet anders kunnen dan gezonde keuzes maken, dan is dat een stuk eenvoudiger en effectiever.”

Publicaties van Tinka

Fotogalerij

Bekijk andere sprekers