Skip to main content

Thuiswerken na corona: voorkom stress en burn-out met verbondenheid

Dr. Kilian Wawoe is organisatiepsycholoog, docent Human Resources Management aan de VU en wordt door studenten geroemd voor de manier waarop hij zijn colleges verlevendigt met verhalen uit de praktijk, onder andere uit zijn tijd als senior personeelsmanager voor ABN-Amro.

In deze keynote blikt Kilian terug hoe we dankzij de coronacrisis bijna allemaal kennisgemaakt hebben met thuiswerken. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Volgens Kilian de reden dat mensen zelf het beste kunnen beslissen of ze dit willen voortzetten na corona. Maar daar ligt ook een groot risico.

Volgens Kilian is één van de belangrijkste onderdelen van samenkomen op kantoor de verbondenheid die mensen hier vinden. Dat heeft een diepe menselijke betekenis. Het gemis van verbondenheid doet heel veel: sterke schakels in het team kunnen er misschien goed tegen, maar waar de keten zwakker is kunnen er breuken optreden.

Dit levert een botsing tussen de behoefte aan autonomie en verbonden zijn. Stress en burn-out nemen daardoor toe: het wordt lastiger om steun te zoeken bij elkaar, vooral als er onduidelijkheid in je werk zit of wanneer je niet weet wat je moet doen.

Een grote les is volgens Kilian dat de kwaliteit en kwantiteit van verbondenheid beschermt tegen burn-out. En dan gaat het niet alleen omwille van verbonden zijn: mensen komen niet naar kantoor voor koffie, maar om zich aan elkaar op te trekken en wederzijdse steun te vinden. Dát is de waarde van het kantoor.

Dr. Kilian Wawoe (1972) is organisatiepsycholoog. Hij startte zijn loopbaan bij ABN-AMRO, waar hij verschillende Human Resources functies bekleedde in binnen- en buitenland. Na een carrière van 11 jaar verliet hij de bank in 2010 uit onvrede met de heersende bonuscultuur. In datzelfde jaar promoveerde hij aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam met een proefschrift over beloningsvraagstukken bij banken.

Kilian is docent Human Resources Management aan de VU en door studenten wordt hij geroemd voor de manier waarop hij zijn colleges verlevendigt met verhalen uit de praktijk, onder andere uit zijn tijd als senior personeelsmanager voor ABN-Amro. In 2010 vertrok hij daar uit onvrede over het gebrek aan verandering en de bonuscultuur binnen het bankwezen. Zijn ervaringen beschreef hij in zijn boek ‘BONUS’.

Kilian adviseert bedrijven in binnen- en buitenland over HR in het algemeen, en beoordelen en belonen in het bijzonder. Dit jaar komt zijn nieuwe boek uit over thuiswerken na de coronacrisis.

De keynote bestaat deels uit een inspirerende presentatie en deels een Q&A met Kilian waarin je jouw vragen aan hem kunt stellen.

Duur: 60 minuten
Door: Kilian Wawoe, Organisatiepsycholoog, Vrije Universiteit

 

Deel het event

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Interviews met sprekers

Initiatiefnemer van de conferentie Daniel Krikke interviewde een aantal van onze sprekers en vroeg hen een tipje van de sluier op te lichten over hun talk. Lees de interviews hier.

Interview Nienke Wijnants

Interview Damiaan Denys

Interview Kilian Wawoe

Bekijk het programma

Wil je meer vitaliserende keynotes volgen? Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Klik op de knop om naar het programma te gaan:

Mail

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwe programma onderdelen, insights en de nieuwste innovaties.

Name*
Consent*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.